Pantelleria ostrov vinnej révy a dymiacich fumarol

Taliansko / Sicília / ostrov Pantelleria

Pantelleria
Ostrov Pantelleria
Ostrov Pantelleria Arabi nazývali "Dcéra vetrov" bint el Rhir. Ostrov leží bližšie k Tunisku ako k Sicílii. Typické pre Pantelleriu sú rozoklané lávové skaliská, nízko rastúce kroviny, vínna réva a dymiace fumaroly. Arabi sa tu usadili v 8. storočí a vďaka svojmu vzťahu k záhradničeniu, zanechali na ostrove nezmazateľné stopy. Či už sú to vzácne zaklenuté domy; dammusi alebo trocha neislamská réva zibibbo používaná k výrobe dobrého miestneho vína moscato di Passito di Pantelleria. Mnoho z ich zvykov, jazyka a tradícií zostáva a Pantelleria je vďaka tomu skôr poľnohospodárskou než rybárskou komunitou, teda jediná skutočná poľnohospodárska komunita v Stredomorí.

Ostrov láka talianske i svetové celebrity. Je to vďaka jeho odľahlosti? Spočíva to v exotike ostrova známeho ako „čierna perla Stredomoria“? Alebo je to len jednoduchý fakt, že ostrov je jednoducho nádherný? Prejdite sa po ňom za slnečného dňa a celkom vás pohltí neuveriteľne krásny protiklad čiernych lávových kameňov, zamatovo zelených viníc a pestrých kobercov buganvilií orámovaných všadeprítomným, temnomodrým morom. Určite nebudete mať pocit že vám tu niečo okrem reči ľudí pripomína Taliansko a pravdepodobne sa vám tiež nebude chcieť odtiaľto odísť späť na Sicíliu.

Po Malte je to druhý najväčší z ostrovov obklopujúcich Sicíliu, takže budete potrebovať nejaký dopravný prostriedok, aby ste sa po ňom mohli pohybovať. Mesto Pantelleria leží v severozápadnom cípe, letisko leží 6km juhovýchodne od mesta. Väčšina zaujímavých miest na ostrove sa nachádza na juhozápadnom a severovýchodnom pobreží.

Pantelleria film

Napriek tomu, že správny región Sicília, kam spadá územie ostrova Pantelleria a jej obyvatelia leží ďalej ako územie Afriky, je domovom ostrovanov Taliansko. Exotické prostredie divokej prírody vám asi bude pripadať povedomé, ak ste sa už túlali južnejšie Od Neapola po Talianskych ostrovoch, ktoré sú všetky sopečného pôvodu. Jedná sa o hranicu, na ktorej sa stretávajú africká a európska platňa. Prostredie je vulkanicky aktívne a nepríjemnosti spojené s otrasmi zeme, pachom síry a prípadnými sopečnými erupciami vyvažuje krása podmorského života. Nezabudnite na potápačské vybavenie a foťák.



Zaujímavosti a aktivity na ostrove Panteleria

Na Pantellerii sa toho dá menej vidieť ale zato viacej prežiť. Okrem hradu zo 16. storočia Castello Barabacane na konci prístavu je v meste Pantelleria málo k videniu. Počas Druhej svetovej vojny bolo takmer všetko zničené a postavené boli moderné krabicové domy. K ďalším mestečkám patria Gadir, ktoré je najkrajšie, Rekale, na odľahlom juhu ostrova a Scauri, druhý prístav ostrova. Všetky môžete navštíviť behom jednodenného výletu autom.

Omnoho zaujímavejšie sú prírodné krásy ostrova. Patria medzi ne 24 „cuddi“, starých kráterov z červenej vulkanickej horniny obklopujúcich hlavný vulkán Monte Grande, ktorý so svojou výškou 836m nad morom kraľuje stredu ostrova. Na vŕšku sa nachádzajú Stufa del Bagno di Arturo, dymiaca prírodná sauna v jaskyni, v ktorej môže byť veľmi horúco. A mliečne biele Specchio di Venere, Venušino zrkadlo, kam si prichádzajú celebrity odpočinúť do sopečného bahna. Iné z týchto mliečne tyrkysových jazier, omnoho väčšie a prístupnejšie je Bagno dell Agua alebo iným menom Lago di Venere, ktoré je vidieť zo starobylej dediny Bugeber. V auguste sa okolo jazera konajú konské dostihy.

Ak práve nemusíte vidieť dymiace jaskyne, vriace bahenné kúpele a žeravé sopečné hory, môžete sa vydať do pokojnej zelene údolia Valle di Monastero, južne od Monte Grande alebo Valle di Ghirlanda, juhovýchodne od Monte Gibele. Obe údolia sú pokryté vínnou révou, ktorá sa zberá v septembri. Je to dokonalé prostredie na turistiku alebo vychádzky.

Za prehliadku tiež stoja „sesi“; mohutné neolitické pohrebné mohyly, do ktorých vnútra vedú nízke schody. Najpôsobivejšia z nich je Sese dei Re, ležiaca asi 15 minút chôdze južne od Cuddie Rosse na severozápadnom pobreží. Ostrov bol v minulosti plný týchto mohýl, ale behom času ich bola väčšina rozobraná a kamene boli použité na stavbu moderných obydlí „dammusi“, stavaných po vzore „sesi“, ktorých široké vybielené steny postavené z vulkanického kameňa a plytké kupole udržujú vovnútri príjemný chládok.

Ostrov je však práve tak známy svojimi intímnymi zátokami a morskými jaskyňami, ktoré sú skvelé na šnorchlovanie a potápanie. Najlepšie miesta sa nachádzajú na severovýchodnom konci ostrova v Gadir, kde sú aj obľúbené „aguacalda“, teplé pramene. K dispozícíí sú lodné a potápačské exkurzie. Je to skvelý spôsob ako si prehliadnuť niektoré menej prístupné jaskyne na pobreží.

Na ostrove Pantelleria je jediná diskotéka v Contrada Red Cuddia a vlete je plná na prasknutie. Budova je postavená z čiernych lávových kameňov, ktoré vytvárajú v noci tajomnú atmosféru.

Na ostrove sa nachádza množstvo obchodov so sandálami, kde si každý niečo vyberie. Mali by ste tu nakúpiť miestnu kozmetiku Linea Cosmetica di Venere vyrábanú z liečivého bahna jazera Lago di Venera, ktoré je bohaté na minerály.

Mapa Pantelleria


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára