Messina dovidí do Talianska

Taliansko / Sicília / Messina

Messina
Messina vidí Taliansko
Messina leží na najsevernejšom výbežku Jónskeho pobrežia ostrova Sicília, čoby kameňom dohodil na Taliansku pevninu. V časoch antiky priniesol záliv v tvare polmesiaca mestu grécky názov Zanklé, Kosák. Starí Gréci umiestnili sem do nebezpečnej Messinskej úžiny sídlo dvoch oblúd. Boli to Charydba, ničivý vodný vír a Skylla, šesťhlavý ľudožravý netvor.

Mohutné zemetrasenie v roku 1908 našťastie zmenilo prúdenie vody v úžine a tá sa stala vcelku spoľahlivou a frekventovanou námornou trasou.

Messina, ležiaca na strategicky významnej spojnici medzi Tyrénskym a Stredozemným morom, prosperovala od svojho založenia a tunajšie honosne barokové sídla s výhľadom na prístav boli v 18. storočí vyhlásené. Všetko opäť zmenilo zemetrasenie v roku 1908, jedna z najväčších prírodných katastrôf, ktoré kedy postihli Sicíliu. Spôsobila pokles pobrežia o celého pol metra a pripravila o život 84.000 ľudí. Nové mesto, postavené tak, aby dokázalo prípadným otrasom pôdy odolať, zase zničilo bombardovanie spojencov v roku 1943. V blízkej budúcnosti Messinu zrejme očakávajú ďalšie zmeny; plánuje sa výstavba visutého mosta cez Messinskú úžinu, ktorý opäť zmení charakter i osudy tohto prímorského mesta. Zato však bude Taliansko dosiahnuteľné suchou nohou.

Široké bulváre, prakický systém rovnobežných a kolmých ulíc a elegantné budovy robia s Messiny príjemné mesto, v ktorom nie je problém pohybovať sa peši alebo autom. Hlavným dopravným uzlom je Piazza della Republica na južnom konci dlhého nábrežia. Nájdete tu vlakovú stanicu, neďaleko leží i prístavisko trajektov a na ľavej strane je i stanovište medzimestských autobusov.

Normanská katedrála v Messine

Normanská katedrála
Normanská katedrála v Messine
Jednou z najobdivuhodnejších cirkevných stavieb celej Sicílie je stará Normanská katedrála v Messine. Nebyť nepriazne osudu, mohla by sa smelo rovnať katedrále v Cefalu a Monreale.

Bola postavená v 12. storočí a prvý zásah utrpela už v roku 1254 počas pohrebu Konráda IV., keď vzplanula od horiacich sviečok. Dielo skazy dovŕšili zemetrasenia v roku 1783 a 1908 a zásah leteckej bomby v roku 1943. Požiar spôsobený výbuchom strávil všetku freskovú i mozaikovú výzdobu, pohltil lavice v chóre a zničil kráľovské hrobky. Messinčanom sa ale podarilo postaviť z trosiek katedrálu vernú pôvodnej stavbe, s tromi mozaikami v apside. K niekoľkým dochovaným prvkom pôvodnej výzdoby patria nádherne farebné mramorové intarzie a kružby na fasáde a portál postavený v katalánskom gotickom slohu.

Vo vnútri kostola sa nachádza pôsobivý vyrezávaný oltár a vykladané varhany. K ďalším umeleckým pokladom patrí preslávené „Zlaté rúcho“ z roku 1668 navrhnuté Innocenzom Mangani ako „plášť“ oltárneho obrazu La Madonna della Lettera, Madona s listom. Oba drahocenné diela sú uložené v chrámovej pokladnici. Podľa legendy mal list ochrániť Messinu pred veľkým hladomorom, ktorý mesto postihol po obrátení na kresťanstvo v roku 42 n. l.

Na zvonici kostola vysokej 60m sa nachádza najväčší orloj na svete, zostrojený v Štrasburgu v roku 1733. Keď hodiny odbijú poludnie, dá sa do pohybu sprievod bronzových postáv, ktoré majú rôzne historické a symbolické významy. Na zvonicu je možné vystúpať a prezrieť si obrovské postavy na orloji zblízka.

Zaujímavosti Messiny

Oproti veži kostola sa týči Fontana di Orione z roku 1553 z bieleho mramoru, zobrazujúca odpočívajúceho Oriona, ktorý poľa legendy Messinu založil. Fontána je dielom Michelangelovho žiaka Giovanniho Angelo – Mortonsoli a má pripomínať stavbu messinského vodovodu. Messina bola prvým mestom, ktoré si túto vymoženosť doprialo. Ostatné postavy zobrazujú riečnych bohov Tibery, Nílu, Ebra, a Camary.

Relatívne malý kostol z 12. storočia Chiesa della Santissima Annunziata dei Catalani je klenotom arabsko – normanskej architektúry. Socha pred ním zobrazuje generála dona Juana d'Austria, ktorý v roku 1571 v bitke pri Lepante porazil Turkov.

Ďalej na severe sa Via Garibaldi napája na námestie Piazza dell Unità d'Italia s ďalšou veľkou fontánou zo 16. storočia ,Fontana delNettuno, ktorej autorom je tak isto Montorsoli. Na mieste môžete vidieť iba kópie, originály sôch sú vystavené v múzeu. Naproti fontáne sa rozkladá námestie Piazzale Batteria Massotto, kde sa môžete pokochať výhľadom na prístav a obdivovať obrovskú zlatú sochu Madonnino del Porto.

Záliv v tvare polmesiaca môžete obísť električkou, ktorá má zastávku na Piazza Cairoli alebo pri vlakovej stanici. Rovnakým spôsobom sa najľahšie dostanete do Museo Regionale. Hlavným exponátom je tu slávny polyptych slávneho miestneho rodáka Antonello da Messina, San Georgio zobrazujúci na piatich paneloch život tohto svätca. K ďalším perlám zbierky patria Madonna con Bambino e Santi od toho istého maliara a dva vynikajúce diela od Cravaggia: L'Adorazione dei Pastori; Klaňanie Pastierov a Risurrezione di Lazaro; Vzkriesenie Lazara. V záhrade galérie môžete vidieť tiež sochy a kamenné fragmenty výzdoby pochádzajúce s rôznych historických stavieb v meste.

V meste je veľa reštaurácií kam sa oplatí zájsť si na hlavnú messinskú špecialitu, ktorou je mečúň, obvykle podávaný s „aghiotta“, lahodnou omáčkou z píniových orieškov, cesnaku, bazalky a rajčín. Tak isto veľa vynikajúcich „gelateria pasticceria“ zmrzlinární cukrární, kde sa pripravuje vyhlásená pochúťka “pignolata“ pampúšik polievaný čokoládou.

Za severným výbežkom messinského „kosáka“ leží Mortelle, najobľúbenejšie letovisko, kam jazdia messinčania za slnkom, kúpaním a odpočinkom. Messina je pekným miestom na výlet, ale aj vhodná na strávenie niekoľkodňového pobytu pri mori.

Mapa Messina

Na cestách sa budete cítiť istejší s mapou v kapse.


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára