Cefalu atraktívna dovolenka na Sicílii

Taliansko / Sicília / Cefalu

Cefalu.
Malebné mesto Cefalu rozkladajúce sa pod mohutne čnejúcim skalným masívom La Rocca, jeho obľúbená pláž, zachovalé stredoveké uličky a pamiatky histórie určite stoja za pár dní pobytu. Atraktívne prímorské stredisko leží asi hodinu cesty z Palerma a patrí dnes k popredným letoviskám na pobreží Tyrénskeho mora. Ak je letovisko Taormina sicílska jednotka, potom je oblasť Cefalu hlavným konkurentom, ktorý má šance Taorminu dostihnúť. Obľubu Cefalu u turistov odráža veľký počet výletných autobusov, ktoré sa sem denne počas letnej dovolenkovej sezóny schádzajú a nemajú iba Talianske značky. Objavujú sa tu dovolenkári a cestovatelia zo všetkých možných krajín. Taliansko a domáci turisti sú zastúpený najväčšou mierou, ale inak tu počujete všetky reči sveta.


Od vlakovej stanice sa dostanete ktoroukoľvek s protiľahlých uličiek vedúcich na sever na triedu Via Roma, z tej potom zabočíte vpravo na Via Matterotti, ktorá vedie priamo do historického centra mesta. Ak máte namierené na pláž, dajte sa od stanice doľava po Via Gramsci a ďalej vpravo po Via N. Martoglio a Via Vazzano, ktoré vás dovedú až na západný koniec lungomare, pobrežnej promenády. Centrom všetkého diania je v Cefalù Corso Ruggero a priľahlé uličky. Na východnej strane La Rocca leží rušný prístav a prístavisko vznášadiel. Cefalu je samozrejmou zastávkou všetkých okružných výletov po ostrove Sicília. Preplnenosť je daná súčtom miestnych obyvateľov, dovolenkárov na pobyte a prechádzajúcich návštevníkov. Nieky sa tu niet kam pohnúť.

Zaujímavosti v Cefalu

Miestna katedrála Duomo di Cefalu je vedľa Cappella Palatina Monreale najväčším skvostom arabsko – normanskej architektúry. Podľ legendy ju vystaval kráľ Roger II. v 12. storočí, aby splnil svoj sľub Bohu, ktorý v zúriacej búrke zachránil jeho loďstvo.

V skutočnosti je však stavba skôr odrazom búrlivých vzťahov medzi Rogerom a palermským arcibiskupstvom. V snahe obmedziť rastúci vplyv pápeža na Sicíliu, ku ktorému bolo palermské arcibiskupstvo silne pripútané, sa Roger rozhodol postavi čo najďalej od Palerma obrovský kostol a zasadiť tak cirkvi citeľnú ranu. Asi príliš neprekvapí, že pri pohľade zvonku pripomína katedrála skôr mohutnú pevnosť.

Centrálnu absidu zdobí nádherná byzantská mozaika s postavou Krista Pantokratora; všemocného, držiaceho otvorenú Bibliu s latinským a gréckym citátom z Jánovho evanjelia „Ja som svetlo sveta; kto ma nasleduje, ten nebude kráčať v temnotách“. Jedná sa jednoznačne o najlepšiu mozaiku s postavou Krista na celej Sicílii. Umelcovi sa podarilo vtlačiť jeho tvári pozoruhodne ľudský výraz, čo je nevídaný úspech ak vezmeme do úvahy, že táto pamiatka, datovaná do rokov 1150 až 1160, bola dokončená celých 20 až 30 rokov pred mozaikami z Monreale. Pohľadom na veže katedrály týčiace sa vysoko nad námestím Piazza del Duomo a orámované skalným masívom La Rocca sa môžete kochať najlepšie pri rannej káve alebo večernom aperitíve.

Skalný masív La Rocca

Nad mestom sa dvíha skalný masív La Rocca na pohľad skutočne ideálny domov pre obrov, ktorí boli podľa povesti prvými obyvateľmi Sicílie. Práve tu stála arabská pevnosť, a to až do dobytia mesta Normanmi v roku 1063, ktorí priviedli obyvateľstvo z hôr do prístavu. Dramatické prostredie v spojení s úzkymi maurskými uličkami mesta učinilo z Cefalu obľúbenú filmovú kulisu. Mohutné schodisko Salita Saraceno sa vinie medzi trojnásobným mestským opevnením až na vrchol hory. Výstup trvá 30 minút. Zhora sa nám otvára úchvatný pohľad na mesto pod nami. Neďaleké pozostatky Dianinho chrámu Tempio di Diana zo 4. storočia ponúkajú mileneckým párom romantické útočisko. Z pôvodnej normanskej pevnosti Il Castelo, ktorá kedysi kraľovala vrcholu hory, nezostalo takmer nič okrem niekoľkých osamotených veľkých kamenných blokov. Úpätie schodiska sa nachádza vpravo od Banco di Sicilia na Piazza Garibaldi, odkiaľ je cesta nahor zreteľne značená.

Hneď vedľa Piazza del Duomo sa nachádza súkromné Museo Mandralisca so zbierkou gréckej a arabskej keramiky a jedným skutočne pozoruhodným exponátom. Prvým dochovaným portrétom od Antonella da Messina, Ritratto di un Uomo Ignoto; Portrét neznámeho muža, z roku 1465. Jeho výraz je rovnako podnetný ako úsmev Mony Lisy, nevzbudzuje však toľký obdiv a chýba pred ním dlhý rad zvedavých turistov. Pred múzeom sa dajte doľava po ulici Via Mandralisca smerom k moru. Na Via Vittorio Emanuele sa nachádza Lavatoio, budova kúpeľov zo 16. soročia postavená priamo nad prameňom, ktorý bol dobre známy už v antike.

Ďalšia významná pamiatka je Osteria Magno na rohu Corso Ruggero a Via Amendola, impozantné sídlo zo 14. storočia, ktoré počas svojho jestvovania prestálo celý rad prestavieb a dnes vo svojich útrobách hostí sezónne výstavy.

Cefalu je tiež vhodným miestom na pešie výlety a hlavne kúpanie v mori. Pláž má tvar polmesiaca a patrí k najobľúbenejším na celom pobreží Sicílie, dokonca sa vyskytuje na zozname top pláží Talianska. Pravidelne už niekoľko rokov sa v hlasovaní o najkrajšiu pláž umiestňuje na popredných miestach

V pôvabnom malom prístave posiatom rybárskymi bárkami sú príležitostne k zahliadnutiu rybári opravujúci svoje siete. Promenáda okolo pobrežnej hrádze je obľúbeným miestom večerných prechádzok, v lete sú miestne kaviarničky neustále plné hostí.

I keď mesto Cefalu priam preteká reštauráciami, večer sa celkom zaplnia, takže je lepšie v predstihu niekoľko hodín zarezervovať si miesto.

Cefalu je dokonalou nákupnou pascou. Stredoveké uličky sú lemované zlatníctvami, obchodíkmi s vynikajúcimi delikatesami a bohatou ponukou vín, olivových olejov, zaváranín, sladkostí a cestovín pre gurmánov.

Mapa Cefalu


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára