Marsala boží prístav

Taliansko / Sicília / Marsala

Marsala
Marsala
Marsala, mesto na najzápadnejšom výbežku ostrova Sicília je najviac známa svojimi sladkými dezertnými vínami. Je elegantným mestom plným okázalých barokových budov a kníhkupectiev. Založili ju Féničania, ktorí utiekli s Mòzie. Usadili sa na myse capo Lilibeo a svoje mesto nazvali Lilibaion. Aby nič neponechali náhode, opevnili mesto 7 metrov silnou hradbou, vďaka ktorej sa stalo poslednou púnskou osadou, ktorá padla do rúk Rimanov. V roku 830 bolo mesto dobyté Arabmi, ktorí mu dali jeho súčasný názov Marsa Allah, Boží prístav. Tu v roku 1860 pristál Garibaldi na starých vratkých lodiach. Vylodil sa so silnou armádou, aby rozširoval Taliansko o nové územia.

Marsala je vybudovaná na malom myse najzápadnejšej časti Sicílie, odkiaľ je výhľad do ohromnej rozlohy Stredozemného mora. Staré mesto je natesnané okolo jeho výbežku, od mora je oddelené cestou Via Lungomare Boeo. Hlavný vchod do starého mesta predstavuje Porta Nuova na konci Viale Vittorio Veneto, ktorá vedie juhovýchodným smerom. Inak sa môžete vydať s Piazza Piemonte e Lombardo severovýchodným smerom po Viale dei Mille a prejsť staršou bránou Porta Garibaldi, Piazza dela Republica leží asi v polovici cesty po Via Garibaldi.

Zaujímavosti a poklady Marsaly

Najväčším pokladom Marsaly, kôli ktorému sa oplatí urobiť si sem výlet je čiastočne zrekonštruovaná kartáginská vojnová loď uchovávaná v Museo Archeologico Regionale Baglio Anselmi. Táto loď potopená pri Egadských ostrovoch počas prvej púnskej vojny takmer pred 3.000 rokmi je jediným krehkým dokladom fénickej moreplaveckej geniality. To, že sa dochovala, je niečo mimoriadneho. Vrak bol objavený v roku 1971 v lagúne Stagnone, vlastne je to len malá časť pôvodnej lode starostlivo zrekonštruovaná, aby bolo vidieť ako pôvodne vyzerala. Bola to 35 metrov dlhá vojnová loď, ktorej posádku tvorilo 68 veslárov. Predpokladá sa, že bola súčasťou kartáginskej flotily, ktorá v roku 241 pred n. l. zaútočila na Rimanov v bitke o Egadské ostrovy. Pokiať sem zájdete po prehliadke vykopávok na Mòzii, loď vo vás znova oživí pohľad do histórie civilizácie, ktorá bola doslova vyhladená Rimanmi.

Súčasťou expozície sú tiež predmety nájdené na palube: laná, fragmenty keramiky, zátkky z amfor a drevený gombík niektorého z námorníkov. V susednej miestnosti sa nachádzajú dve krásne mozaiky 3. a 5. storočia a ďalšie drobné predmety vykopané v neďalekom rímskom činžovnom dome z 3. Storočia Insula Romana.

Piazza della Republica

Nech už si budete Capo Lilibeo prechádza peši alebo budete prechádzať autom, do historického centra, pešej zóny sa dostanete cez Porta Nuova, veľký renesančný oblúk, ktorý je dôstojným vstupom do mesta. V jeho centre sa nachádza elegantné námestie Piazza della Republica, ktorému dominuje impozantná katedrála. I keď sa so stavbou začalo už v roku 1628, fasáda kostola bola dokončená až v roku 1956, vďaka finančnej podpore vracajúcich sa emigrantov. Jej rozľahlý interiér rozdelený do troch lodí s pozoruhodne vysokými stĺpmi sa pýši niekoľkými sochami od bratov Gaginiov, ale inak ničím ďalším.

Na východnej strane námestia sa nachádza Palazzo Comunale alebo radnica s arkádovým priečelím, dávnejšie známa ako Palazzo Senatorio.

Museo degli ArazziFlammingi

Nachádza sa priamo za katedrálou. Môžete v ňom uvidieť osem nádherných vlámskych gobelínov. Varobené boli v Bruseli medz rokmi 1530 až 1550 a dostal ich do daru marsalský rodák, messinský arcibiskup Antonio Lombardo od Filipa II. V roku 1589 ich venoval katedrále. Zobrazené je na nich dobytie Jeruzalema Rimanmi z rúk Saracénov. Gobelíny boli starostlivo zreštaurované a teraz sú pri tlmenom svetle vystavované.

Complesso Monumentale San Pietro, Convento del Carmine

Tento kultúrny komplex sa nachádza v krásnej zreštaurovanej budove a nyvštevujú ho v rovnakej miere miestni aj turisti. Bývalý benediktínsky kláštor pochádzajúci zo 16. storočia má stálu expozíciu venovanú garibaldimu; archeologickú časť so zaujímavým fragmentom amorka sediaceho na chrbte kačky a s nálezmi z nekropoly Lilibai pochádzajúcimi z 19. storočia zo Struppovej zbierky.Tretia časť je venovaná folklórnym tradíciám.

Ďalšou atraktívnou galériou je zreštaurované Convento del Carmine. Časti budovy pochádzajú z roku 1155, kedy prišli do Marsaly karmelitáni splu s Adelaidou, vdovou po Rogerovi I. Kláštor bol po rokoch chátrania zreštaurovaný do svojej bývalej slávy a teraz slúži ako umelecká galéria a konajú sa v ňom svadobné obrady.

V západnom rohu námestia Piazza della Vittoria sa nachádza Cine Impero, nádherný príklad futuristickej architektúry populárnej v období fašistickej éry Talianska na počiatku 20. storočia.

Ak cestujete na dovolenku s malými deťmi, mohla by sa im páčiť Villa Cavallotti, veľký park hneď za Porta Nuova, ktorý má ihrisko a veľa priestoru na pokojné prechádzky.

Pašijové hry sú marsalskou najdôležitejšou každoročnou udalosťou, ktorá má stáročnú tradíciu. Účastní sa jej spústa detí vo farbistých kostýmoch predstavujúcich jednotlivých svätcov.

Marsala poriada známy jazzový festival konajúci sa v historickom centre je sponzorovaný marsalskými vinárskymi spoločnosťami a láka stále viac popredných umelcov.

V Marsale máte skvelú príležitosť ochutnať marsalské víno a ďalšie vína regiónu a zakúpiť si ho v jednej s mnohých vinoték.

Mapa Marsala

Taliansko disponuje niekoľkými stovkami špičkových prímorských letovísk. Marsala patrí medzi najviac navštevované na Sicílii. Mapu majte vždy pri sebe, aby ste sa nestratili.


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára