Rím hlavné mesto Talianska žije históriou

Taliansko / Lazio / Rím (Roma)

Rím žije históriou
Gioacchino Belli mal pravdu, keď ďakoval bohu v jednej zo svojich románskych básní za to, že Rím je modrá nočná obloha preplnená hviezdami. Náš Stvoriteľ nimi mohol šetriť, ale On chcel byť veľkorysý. Túto krásu rímskeho neba možno vidieť v barokových freskách v kostoloch ako napríklad v Sant Andrea della Valle, v Chiesa di Gesù, alebo veľkej sále Pallazzo Barberini. Chránený umeleckou oblohou je Rím v centre histórie trvajúcej tisíce rokov, ktorú možno dodnes obdivovať v hmotnej kultúre minulosti a jej štedrého dedičstva. Koloseum, Forum Romanum, Palatino ponúka prostredie a skúsenosti, ktoré popísalo veľa návštevníkov s obdivom, nostalgiou a prezieravou intelektuálnou zvedavosťou. V týchto miestach prebiehalo, sociálne, politické, náboženské a hospodárske dianie. S trochou fantázie je možné pochopiť hlavné znaky života v rímskych dobách pri príjemných prechádzkach na návšteve týchto miest.

Kúsok ďalej leží Vatikán; námestie Piazza San Pietro, a Basilica san Pietro. Berniniho nádherné námestie so známou kolonádou víta návštevníkov s rôznymi motívmi, či už sú náboženské, alebo je to obdiv ku kultúre a umeniu. Bazilika s Michelangelovskou kopulou, jeho pohybujúce sa súsošie Pieta a múzeá s bohatými zbierkami, kde okrem umeleckých diel zo všetkých storočí, sa nachádzajú nesmierne krásne maľované fresky od Raphaela a Cappellla Sisitina. Neďaleko je ďalšia z ikonických krás Ríma: Castel Sant'Angelo.

História a archeológia s jedinečným šarmom

V Ríme, je veľké množstvo vody. Rieka Tiber bola v centre rímskeho života, od jeho založenia. Aquadukty, ktorých pozostatky zo starovekých čias zdobia krajinu či pôsobivé staroveké kúpele, ako sú tie z Caracalla, v centre mesta, vzdávajú poctu vode. Je tu vytvorených mnoho neporovnateľných fontán. Rieka Tiber bola v centre rímskeho života, od jeho založenia. Taliansko má vďaka Rímu aj zaujímavé prvenstvá v turizme. Druhé najnavštevovanejšie mesto Európy má pripravenú pre návštevníkov naozaj bohatú ponuku. Rím si vyžaduje aspoň tri dni, aby ste urobili najhrubšie poznávanie mesta.

V súčasnej dobe je možné sa po rieke plaviť. Rímsky plavebný systém ponúka rôzne výlety. Smerom k moru, môžete dosiahnuť skvelé vykopávky Ostia Antica. Bol to staroveký rímsky prístav a obchodné centrum. Vybudovanie okolo roku 600 p. n. l. trvalo len niekoľko desaťročí a Ostia sa Stala populárnym a aktívnym mestom. Jeho pozostatky sa zachovali vo výbornom stave. Návšteveníci Ostia Antica sa môžu tešiť na jeho nádherné divadlo. Hlavná cesta a jeho dopravný systém sa vyrovnal systému v mestách Pompeje a Herculaneum. V kúpeľoch Insulaea curiae v Ostia Antica bola iba nedávno objavená tiež synagóga, čo poukazuje na otvorený a tolerantný náboženský a kultúrny život.

Rím je stvorený pre peších a pre neuponáhľané prehliadky, zastavenie na v uliciach a predovšetkým jeho námestiach, ktoré ponúkajú jednu z najkrajších výstav na svete. Sú to scény z umeleckých diel; starých palácov, stredovekých domov, renesančných palácov, moderných budov, parkov a starovekých rímskych ruín. Zmiešaním slobodne a nápadito vytvorili neporovnateľné pohľady s jedinečným šarmom.

Príroda v Ríme dýcha z parkov a elegantných záhrad

Potešenie z putovania námestiami a uličkami sa ešte znásobuje nádherou mnohých víl, veľkých parkov a elegantných záhrad. Od renesancie, bol vytvorený veľký počet víl a záhrad postavených na základoch starovekého Ríma, ktoré teraz musia súťažiť s modernou dopravou. Medzi ne patria záhrady Quirinale, sídlo prezidenta Taliansko Pincio, Villa Borghese, Villa Medici, Villa Giulia a Villa Celimontana, Villa Pamphili, Villa Sciarra. Neďaleko od starých mestských hradieb, vo vnútri mesta, sú veľké vily, kde šľachtické rody relaxujú a trávia dovolenku: Villa Ada, Villa Albani, Villa Glory, Villa Paganini a VillaTorlonia. Parco dell'Appia Antica na 3.400 hektároch rozlohy pôdy, ktorý zahŕňa aj archeologické oblasti Via Latina a akvadukty, starovekú Via Appia so svojimi rôznymi, hrobkami, stavbami s klenbami rôznych bratstiev a katakombamiy. Nachádzajú sa v nezabudnuteľnom prostredí hájov a lúk a pôsobivých pozostatky akvaduktov. Významná a notoricky známa je hrobka Cecilia Metelli.

Umenie a architektúra od majstrov veľkého kalibru

V hlavnom meste Talianska je bohatstvo múzeí, ktoré rozprávajú históriu talianskeho umenia a spoločností, ktoré tu žili. Medzi múzeá so zameraním na starý Rím patrí Museo di Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Aula Ottagona a Terme di Diocleziano. Medzi ďalšími sú Capitoline Museo, Museo Nazionale Romano a veľmi originálne Centrale di Montemartini. Obdobie renesancie je predstavované aj slávnou Galleria Borghese, ktorá spoločne s Galleria Colonna, Galleria dell'Accademia di San Luca, Galleria Doria Pamphili a Galleria Spada tvorí dedičstvo, ktoré je vo svete unikátne množstvom a kvalitou umeleckých diel. Navyše veľká príležitosť, ponúka mnoho rímskych kostolov. Mnohé s excelentných umeleckých diel zostali na miestach, kde boli vytvorené a kde nie sú zabudnuté. Neporovnateľne krásne kostoly boli postavené architektmi veľkého kalibru, ako Michelangelo, Bernini a Borromini, aby som vymenoval aspoň pár velikánov.

Súčasné umenie a moderný Rím sa predstavuje v Galleria Comuna d'Arte Moderna, Galleria Nazionale d'Arte Moderna, Macro – Múzeum súčasného umenia, Palazzo delle Esposizioni, Auditorium di Renzo Piano a Meierov relikviár, ktorý je domovom Museo dell'Ara Pacis a európskych susedov.

Šport a gastronómia

Na okraji Ríma, v čarovnom kúte Parco Appia Antica, sa konajú kurzy prvého talianskeho golfového klubu, Roma Acquasanta, ktorý bol slávnostne otvorený pred viac ako sto rokmi. Golf sa dá hrať v ďalších zariadeniach, ako sú Hotel Sheraton v Parco dei Medici, klub Arco di Costantinoa Olgiata Golf Club, športové združenia Le Magnolie a Fioranello Club. Všetky tieto verejné športové zariadenia tvoria sieť telocviční a plaveckých bazénov, tenisové kurty, basketbalové ihrisko a futbalové ihrisko, priestory vybavené pre jazdu na koni a cyklotrasy, ktoré robia pobyt v meste príležitosťami k zábave, relaxácii a športu. Kulinárske umenie Ríma ponúka výber z rímskej a talianskej kuchyne, z medzinárodnej kuchyne v japonských a čínskych reštauráciách, kóšer jedlá, kuchyne Južnej Ameriky a Afriky, rovnako ako rôzne európske kuchyne. Spolu s prestížnymi značkami miestnych vín je gastronómia mesta Rím zárukou gurmánskeho zážitku.

Rím mesto fontán a mostov

Rím je mesto vody, používa ju aj ako dekoratívny prvok. Vzdáva jej hold, z tisícov fontán. Niektoré sú veľké a monumentálne ako: Fontana di Trevi, Fontana dell'Acqua Felice, na Piazza San Bernardo, Quattro Fontane v ulici rovnakého mena, fontány na námestí Piazza Farnese, Fontana della Barcaccia navrhnuté Berninim na Piazza di Spagna, Fontanone del Gianicolo, z poverenia Pápeža Pavla V. a z tohto dôvodu, známa u Rimanov ako dell'Acqua Paola, rovnako ako Berniniho Fontana dei Quatro Fiumi na Piazza Navona, Fontana delle Naiadi na Piazza della Repubblica, a fontány na Piazza san Pietro.

Iné sú menšie, krásne elegantné ako: Fontana Tritone na Piazza Barberini, tiež navrhnutý Berninim, Fontana dlle Api na začiatku Via Vittorio Veneto, Fontana delle Tartarughe Za Portico di Ottavio a to Fontana dell Babuino v blízkosti Piazza del Popolo. Voda je najvyšším prvkom a zdrojom života, bola dobre a múdro použitá na osvieženie tela a mysle od staroveku a používa sa dodnes v novej Fontana Ara Pacis alebo Fontana San Cosimato v Trastevere. Dôverný vzťah Rimanov s týmto prvkom je historicky preukázaný aj veľkými stavbami akvaduktov, a skvelými kúpeľmi, príklady ktorých prekvapia aj v súčasnosti.

Vzťah Ríma s riekou, dokazuje aj množstvo a rôznorodosť jeho mostov. Drevené mosty, ľahko rozobrateľné pri obrane mesta počas prvých rokov od svojho založenia. Monumentálne kamenné mosty a mosty postavené s cieľom uľahčiť dopravu, alebo na oslavu a ukážku sily, boli príležitosťou pre zhromaždenia celej spoločnosti. Železné mosty v období priemyselného rozvoja a moderné mosty pre prevádzku modernej dopravy.

Najstarší most v meste je, Ponte Emilio na juh od ostrova Tiberina. Postavený bol v 3. storočí pred naším letopočtom, a je tiež známy ako Ponte rotta, Zlomený most. Jeho vzácne pozostatky sú vidieť z brehu rieky. Ponte Milvio, v stredoveku známy ako Ponte Mollo, most spájajúci Via Cassia a Via Flaminia, ktorá bola vybudovaná nie dlho potom. Ponte Fabricio a Ponte Sisto, ktoré prepojili ostrov Tiberina a oba brehy rieky, postavené oddelene v roku 100 p. n. l. Ponte Neroniano most alebo tiež Trionfale bol postavený v I00 nášho letopočtu. Jeho stopy zostali po boku moderného Ponte Vittoria navrhnutého architektom De Rossi. Ponte Elio, teraz Sant'Angelo, spája s mestom Castel Sant'Angelo. Bol postavený cisárom Hadriánom na pripojenie mesta k jeho mauzóleu, obnovený bol Berninim v polovici 17. storočia s barokovými sochami, ktoré umocňujú jeho hodnotu do dnešných čias. Ponte Tor Boacciana v Ostii, stojí v blízkosti starého rímskeho prístavu, vedľa ústia Tiberu. Rímsky systém mostov bol neskôr upravený Pápežským štátom. Boli pridané niektoré nové štruktúry, ako sú Ponte Ripetta a Ponte dei Fiorentini a v 17. storočí, postavená tesne pred porušením Porta Pia, teraz nahradené Ponte Principe Amedeo. Ponte dell'Industria bol postavený v časti Testaccio podľa názovu v období industrializácie. Medzi moderné mosty patria: Ponte Garibaldi, Ponte Palatino, Ponte Umberto aj Regina Margherita, Ponte Cavour, Ponte Mazzini a Ponte Risorgimento ( Zjednotenie Talianska ), postavený pri príležitosti Medzinárodnej výstavy umenia v roku 1900. Nový Ponte Sublicio postavený architektom Pio Piacentinim, Ponte Matteotti, Ponte Flaminio a Ponte Duca d'Aosta, Ponte Marcomi postavený ako súčasť európskeho projektu. Poslednými mostami cez rieku Tiber sú Ponte della Magliana, Ponte Castel Giubileo, Ponte Testaccio, navrhnutý Bastianellim, Ponte Tor di Quinto, a Ponte Pietro Nenni.

Mapa Ríma


Zobraziť Taliansko Lazio na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára