Benátky spojenie pevniny a mora

Taliansko / Veneto / Benátky (Venezia)

Benátky Zatiaľ čo sa hojdáte v gondole s foťákom v rukách, objavujete históriu tohto unikátneho magického mesta. Benátky rozprávajú kameňmi a vodou v kanáloch, ktoré sú jeho ulicami. Centru mesta dominuje Bazilika Svätého Marka, ktorá reprezentuje byzantskú architektúru so zlatým odleskom vrhaným na venetsko - byzantské mozaiky a chráni pozostatky evanjelistu Svätého Marka. Na rovnomennom námestí sa nachádzajú tri prepojené budovy Procuratie hostia, Archeologické múzeum a Museo Risorgimento z 19. st. Sú pripojené k napoleónskemu krídlu, s ktorým zdieľajú priestory Museo Correr. Nielen históriou sa sýtia nadšení turisti, dovolenka Benátky ponúka aj klasické pobyty spojené s trávením času na plážach a vo vlnách mora.

Stretnutie histórie a súčasnosti

Veža Torre dell Orologio s hodinami, ktoré je možné obdivovať aj kvôli jej mechanickým prístrojom ( zvonárom ), ale najmä sochám troch múdrych mužov, ktorí sa vzostupne objavujú pred Pannou Máriou zakaždým keď udrie hodina. Palazzo Ducale, majstrovské dielo benátskej gotiky, sídlo Dóžu, primátora aj najvyšších štátnych súdov, stelesňuje podstatu histórie a slávy Benátskej republiky, oslavovaný veľkými umelcami ako Bellini, Tiziano, Carpaccio, Veronese, Tintoretto a Tiepolo. Návšteva tajných ciest a väzníc cez Ponte dei Sospiri ( Most vzdychov ), je tiež mimoriadne zaujímavá. Na malom námestí zvanom Piazzetta sú dva monolitické stĺpy s okrídleným levom a San Todaro predstavu-jú vstupnú bránu do mesta. Biblioteca Nazionale San Marco, a knižnica Sansoviniana, je centrom architektonickej a kultúrnej veľkoleposti.

Zvonica Campanile naproti bazilike, s krásne zdobenou malou Loggia Sansovino, stúpa až do výšky takmer 100 metrov, napriek jej náhlemu kolapsu v roku 1902 došlo potom k prestavbe "dov'era e com'era" ( "ako to bolo a kde to bolo" ), podľa želania Benátčanov. Ďalšia obnovená historická budova divadlo La Fenice bola zničené plameňmi požiaru v roku 1996. Po obnove prekonala svoju pôvodnú nádheru, dnes ponúka bohatý program divadelných vystúpení. Benátky spojené s divadlom majú dlhodobú tradíciu, ktorá vrcholí každoročným karnevalom.

Impozantný komplex Arsenale v benátskej lodenici, sa týči v Castello Sestiere Neďaleko odtiaľ nájdeme záhrady Bienále výstav umenia a kostol San Pietro di Castello, so starými patriarchálnymi sedadlami. Ďalšie majestátne kostoly ochraňujú obrovské historické a umelecké dedičstvo. Za všetky spomeňme: San Zaccaria a San Francesco della Vigna, Palladio s elegantnou fasádou, kostol San Giorgio dei Greco s Gréckym inštitútom a kostol Santa Maria Formosa na jednom z najmalebnejších campi ( námestia ), bazilika Santi Giovanni e Paolo, vynikajúca gotická stavba, "panteón Benátok", ktorý hostí hroby Dóžov, veliteľov a významných občanov Benátskej republiky. Na námestí naproti kostolu, nájdete jazdeckú sochu Colleoni, súsošie vzácnej krásy od Verrocchia.

V štvrti Dorsoduro môžete navštíviť Galleria dell'Accademia, ktorá uchováva majstrovské diela benátskej maľby, kolekcie Guggenheima a Rezzonica. Škola Carmini uchováva maľby barokového maliara Tiepolo a blízky kostol v Carmini spája byzantské, gotické a renesančné prvky. Tu najlepšie pocítite stretnutie histórie, pevniny, mora a súčasnosti.

Kostol Benátčanom najdrahší je Basilica Santa Maria della Salute, postavený v roku 1630 so žiadosťou pre Pannu Máriu o ochranu v čase zúriacej epidémie, ktorý navrhol mladý architekt Baldassarre Longhena. Kostol uchováva významné maľby v sakristii. Vo štvrti Dorsoduro zistíme, že je najmalebnejšia. Charakteristické časti mesta: Ulica a námestie Campo Santa Margherita, obklopené domami zo 14. stor. a malým kostolom rovnakého mena, navštevujú tiež často študenti z dvoch benátskych univerzít, Ca'Foscari a Venice International University, rovnako ako veľmi starej Akadémie výtvarných umení.

Benátky krátky film



Kanály alebo ulice ?

Sciuero ( lodenice ) San Trovaso, kde ešte stavajú gondoly sú veľmi malebné. Kostol Gesuati, si plne zaslúži vašu návštevu, nachádza sa na jednom z kanálov pri nábreží s názvom Fondamenta delle Zattera. Môžete si tu vychutnať zmrzlinu alebo Cicchetto ( aperitív ) v jednej z mnohých bacari ( barov ) v meste. Fondamenta delle Zattera sa rozkladá v takom rozsahu ako Punta della Dogana. Budova námorného colného úradu Benátskej republiky je v súčasnosti nová časť umeleckého komplexu mesta, podľa projektu Tadao Ando. Na potulky mestom sa môžme vydať po svojich, alebo v loďke, treba sa iba rozhodnúť, či použijeme kanály alebo ulice.

Campo San Polo dalo svoje meno okresu. Rialto, je obchodné centrum mesta, je to miesto, kde začala výstavba Benátok. Ešte dnes trhy Erbaria, Pescaria a Beccaria zostávajú osou benátskeho života. Bazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari so svojimi drahocennými obrazmi, medzi ktorými je Nostra Signora dell'Assunzione od Tiziana jedným z klenotov mesta. V blízkosti baziliky nájdeme Scuola grande San Rocco, ktoré sú známe sériami obrazov od Tintoretta v miestnostiach tohto zariadenia, a Scuola grande San Giovanni Evangelista, so svojim impozantným renesančným portálom. Netreba zabúdať ani na dom Carla Goldoni, známeho dramatika, ktorý sa tu narodil pravdepodobne v roku 1707. V zámku z 15. storočia je teraz divadelné múzeum.

Potom, čo prejdeme most Pontedella Costituzione, di Calatrava, modernú vstupnú bránu do mesta Benátky pre návštevníkov prichádzajúcich z pevniny, urobíme cestu do štvrte Cannaregio, kde prídeme ku kostolu San Geremio, v ktorom sú prechovávané ostatky Santa Lucia a priľahlého Palazzo Labia a vnútri je zdobený freskami od Tiepola. Trochu ďalej, nájdeme Ghetto, jednu z najpôsobivejších a charakteristických častí mesta, kde je možné stretnúť sa so všetkými aspektami židovskej kultúry. Neďaleko geta, kostol Matky Božej Dell'Orto je nádherný príklad benátskej gotiky. Interiér je vyzdobený maľbami od Belliniho, Tiziana a Tintoretta. V tejto pokojnej časti, sú dobre vidieť detaily na fasádach domov. Zvlášť basreliéf na Palazzo Mastella. Alebo prechádzkou po Strada Nuova sa dostaneme ku ďalšej budove v benátskom gotickom štýle, Ca d' Oro s jeho luxusnou fasádou, s výhľadom na Canale Grande a prestížnou galériou Franchetti. A potom ku renesančným kostolom a palácom, ako je napríklad Palazzo Vendramin Calergi, teraz sídlo casino Venezia, s miestnosťami, kde žil a zomrel nemecký hudobný skladateľ Richard Wagner.

Od vlakovej stanice, môžeme zvoliť inú trasu prekročením mosta Ponte degli Scalzi a vstupom do Santa Croce, najmenšej štvrte v Benátkach. Možno v nej nájsť aj skutočné skvosty architektúry a umenia, ako sú kostoly San Nicolo di Tolentino s vysokým oltárom od Longhena. Kostol San Giacomo dell' Orio z roku 1225 vykazujúci stopy byzantskej stavby, ako aj kostol San Stae. Historické paláce, v súčasnosti dôležité múzeá: Palazzo Mocenigo, starobylé šľachtické sídlo darované mestu v roku 1954, stále zachováva svoje staré zariadenie a nábytok z 18. Storočia. Textilné a kostýmové múzeum Ca'Pesaro, s typickou ukážkou benátskej barokovej architektúry, dnes domov Galleria Internazionale del' Moderna, kde sa zhromažďujú diela od najväčších majstrov 19. a 20. storočia.

Ostrovy a pláže v okolí Benátok

Jedinečnosť Benátok je viazaná aj na okolité ostrovy, strážcov starobylých tajomstiev a tisícročné tradície. Ostrov Giudecca, s výhľadom na rovnomenný kanál, oplýva budovami osobitného významu, ako je napríklad kostol Zitelle, postavený podľa projektu Palladia. Veľmi starý kostol Sant'Eufemia, venetsko - byzantského pôvodu, a predovšetkým kostoli Redentore, jeden z hlavných príkladov cirkevnej architektúry Palladio a vyjadrenie mesta vďaky na konci ťažkej morovej epdémie v roku 1576. Ešte aj dnes, sa stavia pontónový most, aby sa ľudia dostali do kostola a na nočnú oslavu s ohňostrojom, rovnako aj na večeru na lodiach.

Ostrov Giudecca zažíva vzostup mnohých avantgardných obytných stavieb, prestížnych ubytovacích a kongresových zariadení. Ostrov San Giorgio Maggiore hostí Palladinovú baziliku a pripojený kláštor. V roku 1951 bol kláštor darovaný Fondazione Cini, ktorá ho zmenila na prestížne kongresové centrum a miesto venované náboženskej a kultúrne meditácii.

Ostrov San Lazzaro degli Armeni sa nachádza medzi Benátkami a Lido di Venezia, tu môžeme navštíviť kláštor Mechitaristov, dôležitú knižnicu a múzeum, ktoré uchovávajú arménske, indické, egyptské, arabské rukopisy. Na mnohých z menších ostrovov lagúny prebieha v poslednej dobe rekonštrukčný proces obnovy krajiny, a reštaurovania budov.

Napríklad ostrovy San Clemente, Lazzaretto Nuovo, Certosa s Európskym inštitútom dizajnu, a San Servolo, na ktorom dnes sídli Venice International University a združenia, ktoré spravuje „benátske európske stredisko pre zachovanie dedičstva architektonickej profesie". Benátska lagúna je oddelená od mora pobrežnou bariérou zo štyroch dlhých úzkych piesočných pláží: Cavallino, Lido, Pellestrina a Sottomarina.

Lido je dobre známe svoju promenádou s charakteristickými zariadeniami na kúpanie, secesnými vilami a slávnymi hotelmi, postavenými pre návštevy európskej aristokracie. Dnes vítajú osobnosti smotánky v čase konania medzinárodného filmového festivalu. Je tiež známe svojím prestížnym golfovým klubom, alebo dunami v Alberoni a Malamocco s kostolom Santa Maria Assunta. Môžeme sa prechádzať po murassi, morských hrádzach z bieleho kameňa z Istrie, budovaných v časoch Benátskej republiky na ochranu lagúny pred morom. Tiež po ostrove Pellestrina s jeho malými rybárskymi dedinami, ako je San Pietro in Volta a dosiahnuť prírodnú oázu Ca 'Roman.

Ostrov Torcello sa nachádza v severnej časti lagúny. Je to prvé benátske osídlenie. Jeho najväčší rozvoj nastal medzi 7. a 11. storočím, obdobím výstavby baziliky Santa Maria Assunta, ktorá sa vyznačuje byzantskými architektonickými a dekoratívnymi prvkami. Zlatá mozaika znázorňujúca Posledný súd a mozaiková podlaha. Stredoveký komplex je doplnený krstiteľnicou v prednej časti baziliky a kostolom San Fosca, ktorý bol pôvodne martýrium. Zemské múzeum Torcello organizuje zbierku archeologických nálezov zo skorých benátskych čias etruského obdobia, tak ako mimoriadne cenných pozostatkov z rímskeho obdobia.

Ostrov Burano je preslávený svojimi jasno farebnými domami, krajkárskou tradíciou, lahodnými sušienkami s názvom bussolai a rybolovom. Môžeme si vziať vlastnú loď z Burano až na ostrov San Francesco del Deserto, útočisko pokoja ponoreného do lagúny.

Murano je dobre známy výrobou tradičného fúkaného skla. Historické vzácne kusy sú uložené v Museo Vetrario, a veneto - byzantské mozaiky zo 7. až 11. storočia v Basilica San Maria e Donato. Do dnes sa sklo vyrobené na ostrove Murano (muránske sklo) považuje za veľmi cenné, nezabudnite navštíviť príslušné obchody (kdekoľvek v okolí Benátok) s týmto sortimentom a prinesiete si z dovolenky hodnotný spomienkový predmet, vlastne už ide o kus umenia, napríklad luster.

Z Murano do Benátok sa dostanete popri ostrove San Michele, na ktorom sa nachádza benátsky monumentálny cintorín. Nájdeme na ňom hroby Igora Stravinského, Sergeja Djaghileva a Ezru Pounda v grécko - ortodoxnom a evanjelickom sektore.

Mapa Benátky


Zobraziť Taliansko Veneto na väčšej mape. Benátky na mape včetne benátskych ostrovov. Benátky a jeho lagúna sú chránené ako svetové dedičstvo UNESCO.


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára