Lipari dovolenka na vulkáne

Taliansko / Sicília / ostrov Lipari

ostrov Lipari
Ostrov Lipari, potulky po vulkáne
Hlavný ostrov v súostroví Lipari alebo tiež Eolských ostrovov, je pôvabným labyrintom pastelovo farebných domčekov. Všetci sa tu navzájom poznajú a uličky sú plné obchodíkov s plážovým a surfovacím vybavením. Ľudia tu žijú už 6.000 r. a miestna kultúra Stentilleno, ktorá tu rozkvitala v 4. tisícročí p.n.l. je asi najstarším známym osídlením ostrova. Napadne vás asi, prečo sa títo prví obyvatelia trmácali až tak ďaleko, keď mohli zostať v pohodlí na pevnine. Samozrejme kvôli ťažbe a obchodu s obsidiánom. Takisto aj Grékov sem priviedli obchodné záujmy pritom používali Lipari ako zastávku na dlhej plavbe z východu na západ medzi Egejským a Tyrénskym morom. Na skalnom výbežku, kde sa dodnes dajú uvidieť nielen pozostatky neolitických, ale i neskorších stavieb, si postavili akropolu. Správou nad súostrovím Lipari je poverená Sicília, kam to majú miestni ostrovania na skok (47 km trvá 2,5 hodiny plavby trajektom Milazzo - Lipari s medzipristátím na ostrove Vulcano).

Hrdá pevnosť týčiaca sa nad zrúcaninami vznikla podstatne neskôr, v dobe, kedy sa stal tunajší prístav pravidelnou obeťou nájazdov pirátov; napríklad Barbarossu, ktorí túžili po výnosoch z lukratívnej ťažby obsidiánu a pemzy. Bane na pemzu fungujú dodnes, uvidíte ich severne od Lipari medzi obľúbenými okrúhliakovými plážami Canneto a Porticelle.

Ostrov Lipari zostáva vďaka svojej polohe v strede súostrovia najlepšie vybavenou základňou pre cestovanie po ostrovoch, ponúka tiež dobrý výber hotelov a reštaurácií. Turisti vystupujú v jednom z dvoch miestnych prístavoch, ktoré sú súčasťou mesta Lipari; Marina Laguna a Marina Corta. Ležia na opačných stranách útesu, ktorý korunuje "castello" citadela. V obvode jej hradieb sa nachádza tiež katedrála a archeologické múzeum. Centrum mesta leží medzi oboma prístavmi, hlavná ulica Via Vitorio Emanuele vedie priamo od severu na juh až k východnému cípu pevnosti. Práve tu nájdete banky, kancelárie i reštaurácie, ktoré jediné pripomínajú Taliansko.

Lipari, Vulcano, Eolské ostrovy

Film z produkcie Opera Unica prezentuje Eolské ostrovy, ktorých spoločným základom je vulkanická činnosť. Všetky sú vyhľadávanými miestami turistov. Medzi Eolské (Liparské) ostrovy patria Vulcano, Lipari, Salina, Alicudi, Filicudi, Panarea, Stromboli.



Zaujímavosti, pamiatky

Po krvavom spustošení mesta osmanským pirátom Barbarossom v roku 1544 Španieli Lipari znovu postavili a opevnili. Hradby pôsobia ešte stále nedobytne a stále pomerne neporušene. Popisky rozmiestnené v uličkách pevnosti označujú jednotlivé stavebné etapy odkryté počas archeologického výskumu. Dokonale zachované vrstvy vzniknuté postupnými nánosmi zeminy poskytli vedcom skvelý základ pre vytvorenie súvislej chronológie, ktorá sa používa pri určovaní veku archeologických nálezov v Stredomorí.

Hore do pevnosti sa dostanete po dlhom schodišti ulice Via Concordato, ktoré stúpa ku Catedrale di San Bartolomeo, postavenej na mieste niekdajšej normanskej katedrály, ktorú zničil osmanský pirát Chair ad Din známy aj ako Barbarossa. Jedinou pôvodnou stavbou, ktorá jeho vyčíňanie prežila , je kláštor benediktínov z 12. storočia. Jeho interiér je plný nádherných lustrov a sôch: v severnom transepte sa nachádzastrieborná socha svätého Bartolomeja z roku 1728, ktorý si v rukách nesie svoju vlastnú stiahnutú kožu.

V okolí katedrály sa nachádza rad ďalších poškodených barokových kostolov. Skutočne zaujímavý je archeologický nález v južnej polovici citadely s pozostatkami osídlenia od neolitu až do rímske doby. Bez návštevy múzea však sotva pochopíme, o čo sa jedná.

Ak vás zaujíma hlbšie história Stredomoria, nesmiete za žiadnu cenu vynechať Museo Archeologico Eoliano s jednou s najucelenejších zbierok v Európe. Sezione Archeologica, archeologická zbierka sa nachádza vo dvoch budovách. Na juh od katedrály v niekdajšom Palazzo Vescovile, Biskupskom paláci sú chronologicky usporiadané vystavené nálezy z Lipari od neolitu a doby bronzovej v hornom poschodí, až po dobu rímsku sú v prízemí. Medzi záplavou exponátov si povšimnite dobre opracované obsidiánové nástroje, ktoré sú dokladom relatívnej technologickej vyspelosti prehistorickej kultúry. Malý pavilón priamo pred biskupským palácom uchováva prehistorické nálezy z ostatných ostrovov.

V budove na druhej strane katedrály je uložená Sezione Classica, klasická zbierka, s nálezmi z miestnej nekropoly z 11. stor. pred n. l. vrátane rozsiahlej zbierky pohrebných urien a modelov pohrebiska z doby bronzovej na Lipari. Na hornom poschodí je vystavená obdivuhodná zbierka gréckych maľovaných váz a najcennejší exponát je najucelenejšia kolekcia gréckych divadelných masiek na svete. Môžete tu obdivovať aj pôvabné sošky tanečníkov a hercov, medzi ktorými vyniká najmä Andromeda con Bambino, Androméda s dieťaťom a nádherné šperky. V susednej miestnosti sú umiestnené polychromované vázy z dielne „Il Pittore Liparoto“, Maliara z Lipari, z rokov asi 300 až 270 pred n. l.

Poslednou časťou múzea je Sezione epigrafica, epigrafická zbierka, uložená v menšej budove južne od archeologickej zbierky. Nájdete tam i malú záhradu s nápismi v kameni a expozíciu venovanú gréckym a rímskym hrobkám. Osobne nepatrím k nadšencom túžiacim po historických expozíciách, radšej pozorujem krajinu a tu na vulkáne mi prídu vystavované pamiatky a zaujímavosti z čias minulých ešte zbytočnejšie. Vyberte sa do okolia a s ohľadom k prírode sa kochajte faunou, flórou a geológiou.

Za prehliadku stojí tiež aj celý zvyšok ostrova Lipari, obzvlášť ak túžite po dobrom kúpaní na obľúbených okrúhliakových plážach Canneto a Porticelle. Ostrov je dostatočne malý, takže sa dá prejsť autom behom jednej hodiny. Pre tulákov a pútnikov na pešo príjemná 27 kilometrová cesta "voňavým" postvulkanickým prostredím.

Mapa Lipari

Bez mapy v batohu nevychádzam ani na krok.


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára