Lignano vietor v plachtách

Taliansko / Friuli Venezia Giulia / Lignano

Lignano prístav
Lignano prístav
Lignano je najznámejšie letovisko v regióne Friuli Venezia Giulia, ktorý sa nachádza na severovýchode Talianska a je vstupnou bránou do krajiny. Dovolenka Lignano je takmer vzorový príklad dovolenkovania v Taliansku. Aby stredisko uspelo v silnej konkurencii letovísk susedného kraja Bibione, Lido di Jesolo, Lido Venezia a podobne musí neustále ponúkať nové a nové lákadlá. Chodievam sa do Lignana pozrieť, vždy keď sa zatúlam na severný Jadran. Severné Taliansko je pre mňa niečim výnimočným, sem viedli moje prvé cesty po otvorení železnej opony. Príjemná klíma, štýl mora, ľudia, architektúra, dostupnosť, strava, pohoda .. mi spôsobujú príjemno. Kukol som jedným očkom na pár kolegov, ktorých zaujala téma Lignano a musím poďakovat za inšpiráciu, množstvo pekných fotiek blogu dovolenka Lignano, fakt pekne urobené.

Keď som už spomenul ten silný konkurenčný boj o turistov medzi jednotlivými regiónmi Talianska, musím uviesť tiež niektoré charakteristické prvky, ktorými sa Lignano odlišuje od susedov. Spoločného so susedmi je mnoho, prírodné podmienky, more a pieskové pláže, podnebie a charakter počasia, dobré víno, miestne obyvateľstvo a ich reč, ktorou hovoria taliančina znejú rovnako. Jemne líšiť sa začínajú v kulinárskych špecialitách, kategóriou a kvalitou služieb, najmä ubytovania, plážový servis je v Lignane najpestrejší, úroveň podnikateľského prostredia. Lignano má charakter komplexného mestečka s infraštruktúrou, kostolom, obchodmi, úradmi, parkom, bankami. Na prvý pohľad vidieť, že tu žijú aj ľudia, tak ako v susednom Grado, že sa nejedná len o letovisko pre turistov.

Dovolenka Lignano potulky po okolí

Lignano dovolenka
Lignano dovolenka
Patrí sa po vypichnutí predností spomenúť aj slabšie stránky. Lignano si určite nemôže rozdať so susedmi z Veneta v možnostiach zábavy, nočného života ani v počte atrakcií pre deti. Stredisko pôsobí kompaktne, jednotlivé časti pláže majú svoje charakteristické črty a orientačné body, dovolenka Lignano je veľmi príjemná a nesie sa v duchu pohody odpočinku. Ak radi trávite dovolenku na pláži pod slnečníkom, opekaním sa na slniečku, potom Lignano je rozhodne špicou. Ja k vyznavačom tohto štýlu dovolenkovania rozhodne nepatrím, ale aj z mojej pozície vidím prednosti, ktoré ponúka Lignano. Spôsob usporiadania pláže, rôzne kategórie a vybavenosť, občerstvenie, sprchy, ihriská, proste už na prvý pohľad vidieť, že je to tu akosi dômyselnejšie a pestrejšie usporiadané.

Najväčšia atrakcia v Lignano je zrejmá z úvodného obrázku, ktorý som nevybral náhodou. Na ilustráciu Lignana sa výborne hodí, pretože vietor v plachtách je sloganom mnohých stálych klientov. Lignano sa rozhodlo na základe dlhých tradícií rybárstva a vôbec života spájajúceho more a lode, vytvoriť ideálne prostriedky pre jachting a jachtárov. Obrovský prístav, zimné garážovania a parkoviská pre majiteľov lodičiek je skvelý nápad, pretože táto cieľová klientela je vskutku solventná. Jachty nevlastnia žiadni ničnemajovia. Lignano ponúka vietor v plachtách a v slede posledných desaťročí patrilo k strediskám, kde nikdy nebol problém s nevypredanými lôžkami. Žiadne hry na last-minute, len náročnejšia klientela väčšinou zo západného bloku Európy.

Mapa Lignano

Pohľad na mapu Lignana ukáže na zaujímavý oblúkovito usporiadaný útvar ostrovčekov v zátoke, ktoré vytvárajú jedinečný ekosystém medzi Lignanom a Gradom. Výlet do lagúny patrí k miestnej zvláštnosti. Návštevníci majú možnosť vidieť pôvodné trstinové obydlia rybárov a zaujímavý život fauny a flóry v lagúne. Odporúčam takýto výlet absolvovať, aspoň ak musíte uniknúť pred upečením sa na pláži.



Zobraziť Taliansko Friuli Venezia Giulia na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára