Bibione v lete zaplavia plážové slnečníky

Taliansko / Veneto / Bibione

Dovolenka Bibione v záplave slnečníkov
Dovolenka Bibione
Bibione sa nachádza na severe Jadranského mora medzi Benátkami a Terstom. Leží na východnom konci regiónu Veneto, na rozhraní so susedným Friuli Venezia Giulia. Za hranicou susedné letovisko Lignano patrí k lídrom v regióne FVG. Nedávne archeologické nálezy prezradili, že Bibione pochádza z doby rímskej. Ako turistické centrum sa začalo rozvíjať od roku 1960. Dnes patrí Bibione k synonymám pre zdravie a fitness, vďaka otvoreniu známych a mimoriadne efektívnych termálnych kúpeľov. Bibione Thermae uznalo Ministerstvo zdravotníctva v Taliansku, kúpele zastrešuje organizácia National Health Service.

Kto miluje Taliansko, určite pozná aj toto gigantické letovisko na severe Jadranského mora, nachádzajúce sa v regióne Veneto, kde o podobné dovolenkové miesta nie je núdza. Bibione sa medzi nimi vyníma v počte lôžok, šírke a dĺžke piesočnatej pláže a možno že aj v počte slnečníkov na kilometer štvorcový. Mierne sa zvažujúce more je príjemným parametrom pre mamičky, ktorých deti (aj tí najmenší špunti) sú tu v bezpečí, pred veľkou vodou, aká býva často v Chorvátsku a všade tam, kde sa do mora zvažujú blízke hory. Taliansko je známe svojimi piesočnatými plážami a miernym morom takmer po celej dĺžke Jadranskej strany pobrežia.

Pláž všetkých pláží v tieni borovíc

Piesočné pobrežie v Bibione sa nazýva "pláž všetkých pláží". Dôvodov je hneď niekoľko. Predovšetkým je to kvôli veľkosti pláže. Tiež preto, že pláž v Bibione je lemovaná hustými hájmi morských borovíc. Pláž od ústia rieky Tagliamento po prístav Baseleghe predlžuje stredisko o osem kilometrov. Nachádza sa na polostrove jemnozrnného piesku medzi Jadranom a Valle Grande. Po druhé, že šírka piesočného pobrežia sa pohybuje od 250 do viac ako 450 metrov a je neustále vystavená slnku od rána až do západu. Konštantný prietok morských prúdov zaručuje kontinuálne okysličovanie a obeh priezračnej vody.

Pláž v tieni borovíc

Ľahký morský vánok, ktorý preniká vzduchom je mimoriadne bohatý na jód. So svojimi tromi časťami - Bibione Spiaggia, Lido del Sole a Bibione Pineda, víta obrovská rozloha piesku návštevníka farebnými radmi plážových slnečníkov. Organizované športové aktivity pre dospelých i deti, mladých aj starších. Výuka vodných športov ako surfovanie, vodné lyžovanie, plachtenie a ďalšie s cieľom, aby sa človek cítil vo vode ako doma.

Neďaleko pláže pokračuje šport a zábava

Len pár krokov od pláže pokračuje šport a zábava. Tenisové kurty vám pomôžu zlepšiť si podanie a hru. Minigolf pre súťaživých, vyzvite svojich priateľov k hre. Jazdecké stajne, v ktorých osedláte koňa a vyrazíte cvalom po pláži. Po chvíli zosadnete, aby ste preskúmali bohatú flóru a faunu lagúny. Jogging je samozrejmosť, aby ste zostali vo forme a dýchali zdravý morský vzduch. Jazda na bicykli po cestách, na ktorých objavíte prirodzenú krásu okolia. Terénne motocykle jazdia slávnu "Bibione Rally Tuttaspiaggia".





Čo je ďalej za plážou ?

Bibione opaľovanie na pláži
Bibione za plážou
Bibione má bezpočet prekvapení pre tých, ktorí sa rozhodnú čas od času, opustiť teplo pláže a ochladiť sa vo vnútrozemí. Najprv sa musíte prejsť borovými hájmi, cez hustú zelenú prírodnú oázu, bohato osídleú celým radom rastlín a živočíchov. Množstvo druhov typických pre stredomorie sú v Bibione starostlivo chránené. Na druhej strane, za borovicovými hájmi je ďalšia obrovská rozloha mnohých hektárov piesočných dún, húštin tŕstia a rybárskych močiarov. Návštevník uprostred lagúny nájde jej podmanivé scenérie. Jediný zvuk, ktorý naruší ticho je šepot vetra v rákosí a prelet kŕdľov vtákov, keď sa dajú na útek, alebo sa znesú dole na vodu a ulovia rybu. Tu voda tečie pomaly a na niektorých miestach sa skoro zdá, že stojí, keď ju zadržiavajú piesčité íly, na dne lagúny. Úžasný pohľad môžete zažiť najmä pri prvých lúčoch svitania, keď sa príroda začína prebúdzať. Piesočné duny a hrádze sú pokryté farbami. S nastupujúcim svetlom sa začínajú objavovať vodné vtáky a rybárske chaty v typických trstinách, kde aj dnes sa niektorí rybári, pridŕžajú osamoteného života.

Zvlášť pôsobivá je časť lagúny, ktorá si zaslúži aspoň jednu návštevu. Valle Grande sa nachádza blízko a spolu so susednou Vallesinou tvorí veľmi dôležitú prírodnú rezerváciu vďaka jedinečným rastlinným spoločenstvám. Zaujme najmä všetkých profesionálov botanikov, ale aj amatérov. Ďalšou očarujúcou oblasťou je ústie rieky Tagliamento, miesto, ktoré ponúka nádherné scénické obrazy pri pohľadoch z chránených peších alebo, cyklistických trás. Tí, ktorí dajú prednosť navigácii na vodných trasách, dosiahnu do vzdialených kútov lagúny. Alebo tam, kde sa rozlohy piesku a rašeliniská stretávajú s morom, sú zaujímavé vodné riasy. Prístav Baseleghe je miestom z ktorého odchádza veľký počet lodí na výlety do Benátok a Terstu, pilierov histórie. Alebo tiež do vnútrozemia smerom k Alpám.

Krása a fitness

Pre tých, ktorí hľadajú dovolenku ako príležitosť dostať sa do formy a oživiť telo a ducha, sú k dispozícii "Bibione Thermae". Kúpele majú vlastný vysoko špecializovaný a stredný zdravotnícky personál. Využívať môžete telocvične, malé i veľké diferencované termálne bazény, soľné jaskyňky a hydromasážne vane. Skrátka všetko pre fitness, kozmetické a revitalizačné programy. Po celodennom kúpaní v morskej vode, si môžete zaplávať v jednom z termálnych bazénov v meste, relaxovať v saune alebo hydromasážnej vani a potom využiť niektoré z mnohých kozmetických ošetrení na návrat domov z dovolenky vo vrcholnej forme.

Festivaly a hudba

Bibione kúpanie v mori
Bibione množstvo turistov
Pretože mesto Bibione bolo vybudované v posledných desaťročiach, bolo projektované s ohľadom na svojich obyvateľov a predovšetkým pripravené na príchody turistov, s využitím najmodernejších metód územného plánovania. Bibione sa pýši rozsiahlymi parkami, na pešej zóne, plážovou promenádou, ulicami a malými námestiami lemovanými obchodmi a butikmi každého druhu. Každý večer sú tieto malé námestia a ulice plné kupujúcich. Nachádzajú "niečo osobité" pre ukojenie ich rozmaru a chuti. Alebo si povyberajú z bohatých možností medzi tanečnými sálami, reštauráciami, kaviarňami a barmi, ktoré sú otvorené do skorých ranných hodín. Potom sú tu iní, ktorí dávajú prednosť relaxačným prechádzkam v noci, po chodníkoch pozdĺž pobrežia. Na ich ceste vo svetle mesiaca počúvajú vietor ako hladí vlny. Bibione zapĺňa uši návštevníkom z celého sveta rytmami a melodickými žánrami klasickej hudby alebo koncertami kapiel . Pre potešenie očí sú úchvatné svetelné efekty ohňostrojov pri vode, alebo ďalšie udalosti, ako Septemberfest, ktorý dokáže zabaviť všetkých. Posledná, ale určite nie najmenšia z rozmanitých príležitostí, na ktorých môžete ochutnať miestne výrobky, je slávny "Festival Špargle".

Gastronomické tradície

Pre všetky kategórie gurmánov má kuchyňa v Bibione zachované v nezmenenej podobe gastronomické dedičstvo regiónu Veneto, ktorý umne mieša jemné chute plodov zeme. Podobne ako jeho preslávená biela špargľa so všetkými čerstvými plodmi mora, ktoré sú lovené každý deň a dodávané do kuchýň reštaurácií a tratórií. Skutočné gastronomické svätyne, týchto lokálov ponúkajú všetkým, ktorí do nich vstupujú príležitosť vychutnávať na obede alebo večeri vzorky nekonečných kombinácií pôdy a mora, zatiaľ čo usrkávajú z pohára vynikajúce víno z Lison - Pramaggiore.

Kompletné možnosti ubytovania

Bibione vyvinulo tisíc spôsobov, ako zaželať svojim návštevníkom "Dobrú noc". Keď čas dorazí k večeru, otvoria sa dvere stoviek hotelových izieb. Na dvadsaťtisíc hostí čakajú postele v apartmánoch, kempoch a prázdninových dedinkách. Napriek tomu, že sa jedná o jedno z najmladších letovísk ( v prevádzka je 50 rokov ), Bibione ponúka bohatý výber ubytovania, ktorý umožňuje poskytovať letné služby pre státisíce návštevníkov z celého sveta, ktorý zaručuje dokonalý servis spolu s osvedčenými hodnotami.

Mapa Bibione

Potme sediac pod lampou som vyťahoval mapu z batohu, aby som si našiel miesto, kam zložím hlavu na noc. Obloha bola bez jedinej hviezdy, neveštila nič príjemné. Do Bibione mi chýbalo podľa odhadu 20- 30 kilometrov. Deň bol náročný, dusno a sucho, prach aj v ústach. Šliapal som až do úplnej tmy dúfajúc, že sa vyplácham v mori ešte dnes, Zrazu padla taká tma, že som nevidel na krok. Pokračovať, alebo spánok? Nohy horeli únavou, vyhral spánok. Mapu Bibione som položil vedľa seba na zem.


Zobraziť mapa Taliansko Veneto na väčšej mape

Baterka bliká, pobúcham ale zhasla na dobro, vtom blesk. Svetlo z najväčšej lampy na svete oslepilo oči. Bolo vidieť ešte niekoľko sekúnd potom. Počúvam jemný šuchot, dážď. Hustne, wow dobre to padlo, nastavil som tvár a otvoril ústa. Mapa !!! Siahnem vedľa, nie je tam. Skúšam hmatom ďalej, nič. Panika, ako sa teraz dostanem ďalej? Po chvíli sa zažala obloha opäť. Obzerám sa okolo seba a hľa mapa na neďalekom kríku, už celá rozmočená. Jáj. Dávajte pozor na mapu. Bez mapy je pútnik iba chodcom bez cieľa.


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára