Carrara - mramorové mesto

Carrarský mramor Ťažba mramoru

Keď sa hovorí o Toskánsku, každého hneď napadne Pisa, Florencia, Siena, Lucca, ale málo kto si spomenie na mesto, ako je Carrara. Pritom rôzne kostoly, sochy a svetoznáme pamiatky v Taliansku a na celom svete majú často svoj pôvod v Carrare. Boli zhotovené z presláveného carrarského mramoru, ťaženého z lomov pri tomto meste. Michelangelov David, Trajánov stĺp, Pantheon v Ríme, Wellington Arch v Londýne, Duomo v Siene a tiež Taj Mahal v Agre (India) majú mnoho spoločného: boli vyrobené z carrarského mramoru. Existuje mnoho umelcov, ktorí sa rozhodli usadiť v oblasti Carrara, meste bieleho mramoru a tu otvorili svoje dielne. V nich tvoria a vystavujú svoje sochy.

Pomenovanie mesta Carrara a impozantné mramorové lomy siahajúce až do staroveku majú úzky súvis: názov Carrara je odvodený od Kair, čo keltsky znamená "kameň". Tým je jasné, že tento materiál bol známy už v pred románskej dobe. Mesto Carrara sa vyvíjalo pozdĺž brehov potoka, ktorý ho oddeľoval od neďalekého mesta Massa. Starí Rimania už vyťažený mramor nakladali na lode v prístave Luni a prevážali ho do Ríma po mori. Voľná ​​Obec Carrara bola založená v roku 1235 a v priebehu storočí tu vládli panovníci z miest Pisa, Genova a Miláno.

Carrara má veľa historických a kultúrnych zaujímavostí v meste. Prvý múr bol postavený v roku 1212, vo vnútri to sa vyvíjalo stredoveké mesto Carrara. Stavba druhého múru bola zahájená v roku 1557 a dokončená v roku 1637. Príbeh mramoru z Carrary, ktorý bol dôležitým materiálom pre rozvoj mesta, je zachovaný v Mestskom múzem, ktoré dokumentuje múdrosť a spôsob používania tohto materiálu po viac ako 2000 rokov.

Najvýznamnejšou pamiatkou je katedrála svätého Ondreja, postavená v jedenástom storočí. Nádhernú budovu pokrýva kompletne mramor v dvoch farbách (čierna a biela). Medzi ďalšie zaujímavé pamiatky patria: Dukes 'Castle, tiež známy ako Palazzo cybo Malaspina, je zbierka renesančných stavieb vytvorených navyše k existujúcemu opevneniu. Hovorí sa, že hrad existoval už v roku 1187 a bol postavený v časoch Byzantsko-Lombardských. Obytný dom bol pridaný miesto posledného dediča Malaspina. Obdivuhodné sú tiež zrúcaniny hradu, postavené dávno pred naším letopočtom, prestavaného v druhom storočí Rimanmi a neskôr využívaný inými kultúrami, ktoré ovládali oblasť (Byzancia, Longobardi a Frankovia). Veža Castruccio Castracani je súčasťou starobylej hradnej pevnosti známeho vodcu Carrary v štrnástom storočí. Nádherné námestie (Piazza del Duomo, Piazza Garibaldi) a ďalšie paláce, vrátane divadla postaveného v devätnástom storočí, s plne mramorovou fasádou. V Carrare sa každý rok koná: Medzinárodné sympózium sochárstva, súťaž sochárov z celého sveta.

Carrara má vlastný prístav, ktorý sa spája so susedným Marina di Massa do súvislého strediska. Nájdeme ho na severnom pobreží Toskánska, na hranici s Ligúriou. Hranicu medzi oboma regiónmi tvoria už dávno splývajúce Marina di Carrara (toskánsko) a Marinella di Sarzana (Liguria). Marina di Carrara má dlhú a krásnu pláž. Prístav má dva doky, odkiaľ je dnes prepravovaný mramor. Odporúčam návštevu neďalekého starobylého mesta Luni (v blízkosti Ortonovo, v provincii La Spezia), ktoré bolo rímskou kolóniou pravdepodobne etruského pôvodu. Mesto prosperovalo z predaja carrarského mramoru. Jeho názov je odvodený od tvaru celého kraja tvaru mesiaca, Lunigiana, čím naznačuje svoje výsostné postavenie v rámci dnešného Toskánska.

Carrara leží asi 100 km od Florencie a Janova a 50 km od Pisa. Dostanete sa sem autom, vlakom aj loďou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára