Palermo ukričané ale podmanivé

Taliansko / Sicília / Palermo

Palermo.
Palermo, hlavné mesto regiónu Sicília je mestom nekonečného vzrušenia a zaujímavých protikladov. Palermo je ťažké popísať a ešte ťažšie ho ignorovať. Typické južné stredomorské mesto, kypiace, rušné, ukričané a podmanivé. Kedysi hlavné mesto arabského emirátu, neskôr sídlo normanského kráľa a v 12. storočí najdôležitejšie mesto celej Európy. Dnes je skôr stelesnením úpadku a biedy než romantickej dekadencie. Za všetkou tou ošumelou fasádou sa však ukrýva nádherné mesto plné kultúrnych, architektonických a historických pamiatok, ktoré sa môžu smelo rovnať ktorémukoľvek z hlavných miest Európy. Polohe na križovatke ciest medzi východom a západom vďačí Palermo za podmanivú zmes stavebných štýlov od byzantského cez arabský a normanský až po renesanciu a baroko. Najzaujímavejšou časťou Palerma sú však jeho obyvatelia. Rovnako ako ich mesto dokážu byť trochu únavní, zistíte však skoro, že sú tiež veľmi vrelí a priateľskí a dokážu si užívať radostí života, tých prostých aj sofistikovanejších, plnými dúškami. Neutíchajúcu energiu a vášeň im budete závidieť. To práve oni sú pôvodcami neustále sa meniaceho napätia v uliciach. Hemžia sa po chodníkoch, posedávajú na balkónoch a vedú hlučné rozhovory so susedmi, staré dámy pokrikujú na mladíkov na mopedoch. Palermo je rušné, hlasné a plne zamestná všetky vaše zmysly. Mnohí turisti, ktorí sú na Sicílii poprvýkrát, sa mu snažia vyhnúť. Bola by to rozhodne škoda. Sicília bez hlavného mesta by nebola kompletná.

Ulicami starého Palerma

Prechádzka ulicami v centre starého Palerma pripomenie výlet späť v čase.

Dejiny dlhé takmer tri tisíc rokov

Palermo vyzerá na prvý pohľad starobylé a staré aj je, takmer tri tisíc rokov. Začínalo ako fénické prístavné skladisko v pokojnej zátoke obklopené úrodným údolím. Ako silneli spory medzi Grékmi a Kartágincami začínala osada naberať na dôležitosti. V 9. storočí ho dobyli Arabi a mesto rozkvitalo. V 11. storočí dobyli Sicíliu Normani a učinili z Palerma svoje kráľovské sídlo. Všemožne podporovali arabské, byzantské, grécke a talianske obyvateľstvo a pod ich vládou sa Palermo stalo najvzdelanejším a najkultúrnejším strediskom celej stredovekej Európy 12. storočia. Koniec ich vlády znamenal začiatok dlhého úpadku a z neho sa mesto už nikdy nespamätalo. Ostrov menil panovníkov v nekonečnom rade krvavých politických sporov a striedavo sa ocital pod vládou Nemcov, Francúzov, Španielov a Britov. K jedinej zmene došlo za španielskej nadvlády, kedy bola pôvodná maurská zástavba nahradená pravidelným systémom ulíc, lemovaných opulentnými barokovými palácmi. Krátky záblesk prosperity vďaka priemyselným podnikateľským rodinám obohatil Palermo o secesnú prestavbu a zavŕšil "belle epoque". Svetové vojny uvrhli mesto do najhlbšej biedy a zúfalstva. Mesto bolo zaplavené utečencami a zmietané násilnosťami, ktorých pôvodcom bola vzmáhajúca sa mafia. V 90. rokoch minulého storočia v dobe vrcholiaceho ťaženia proti mafii, začalo sa Palermo dostávať z ťaživej minulosti. V priebehu minulých dvadsiatich rokov si Palermo oprávnene získalo povesť bezpečného mesta. Dnes je situácia omnoho lepšia aj vďaka programu rekonštrukcie mesta a omnoho príjemnejšia pre turistov.

Zaujímavosti a pamiatky

Môžete sa postaviť čelom k záplave palermskej architektúry, od fantastickej štukovej výzdody Oratorio del Rosario di Santa Zita až po klasickú secesiu v Grand Hoteli Villa Igiea.
Rušná križovatka tried Corso Vittorio Emanuele a Via Maqueda označovaná ako Quatro Canti, Štyri strany predstavuje stred Palerma. Obopína ju dokonalý kruh pôvabných fasád, ktoré pod určitým uhlom splývajú s oblohou. Miestni ho nazývajú Il Teatro del Sole, Divadlo slnka, pretož je v priebehu dňa postupne nasvietený každý z domov. Nachádza sa tu kostol Chiesa di San Giuseppe dei Teatini, so závratne vysokou kopulou.
V strede námestia Piazza Pretoria sa vyhrieva rozprávkovo nádherná Fontana Pretoria pozostávajúca so stupňovitých sústredených kruhových bazénov na okrajoch ktorých pózujú nahé nymfy, Tritóni a riečne božstvá.
Východnú časť uzatvára najkrajší barokový kostol Chiesa di Santa Caterina. Je sprístupnený len na sviatok Sv. Kataríny, kedy je možné obdivovať jeho nádhernú výzdobu; žiarivé fresky a oltáre vykladané drahými kameňmi.
Najznámejším stredovekým kostolom je Chiesa di Santa Maria dell Ammiraglio z 12. storočia na susednom Piazza Bellini. Konajú sa v ňom svatby. Pôvodne muslimské fatimovské hlavice stĺpov podopierajú kresťanskú kupolu. Po barokovej prestavbe dostal meno La Martorana.
Na námestí Piazza della Vittoria, bývalom centre stredovekého dvora stojí opevnený Pallazzo dei Normani. Dnes je sídlom parlamentu. Po schodoch dolu, priamo z lodžie sa vchádza do poprednej turistickej atrakcie Capella Palatina. Jej nádherný interiér vykladaný farebným mramorom a skvelými mozaikami nesmierne elegantný a pôvabný je skutočným klenotom. Drevený stop jedinečný v kresťanskom kostole je majstrovským dielom svojho druhu.
Cattedrale di Monreale na Corso Vittorio Emanuele je ukážkou jedinečného arabsko – normandského štýlu jedinečnému pre Sicíliu, v ktorej sa nachádza veľkolepá chrámová klenotnica.
Kostol Chiesa San Domenico na rovnomennom námestí slúži ako panteón s hrobkami významných Sicílčanov. Hlavnú pozornosť si zaslúži susedné Oratorio del Rosario di Santa Zita s oltárom vyzdobeným masou prepletených alegorických sôch. Výhodou zberateľov historických informácií a návštevníkov múzeí je možnosť cestovať do Talianska aj mimo hlavnej letnej sezóny. Taliansko je bohaté na históriu a umenie a jeho južné strediská sú navštevované na jeseň a z jari, dokonca aj v zimných mesiacoch.

Môžete sa zoznámiť bližšie s históriou a kultúrou Sicílie, a to hneď vo dvoch najlepších múzeách celého ostrova. Museo Archeologico Regionale s najlepšou zbierkou antického umenia na ostrove Sicília a skvelá Galleria Regionale Siciliana je plná pokladov a malieb od stredoveku do 18. storočia. Môžete sa aktívne zapojiť do mumraja palermských pouličných trhov alebo zamieriť na ozajstné divadelné predstavenie do Teatro Massimo. Alebo môžete utiecť pred hlukom veľkomesta na obľúbenú pláž Mondello a oochutnávať špeciality na terase Charlestone, ktorá je jednou z najlepších reštaurácií na Sicílii. Alebo sa ponoriť do žiarivo modrého ticha morských hlbín v okolí ostrova Ustica, ktoré sú rajom všetkých potápačov.

Mapa Palermo


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára