Caorle dovolenka po taliansky

Taliansko / Veneto / Caorle

dovolenka Caorle
Dovolenka Caorle
Mesto Caorle bolo založené pred takmer dvetisíc rokmi, bola sem umiestnená rímska flotila už v roku 238 pred Kristom. Tak svedčí benátsky historik Trino Bottani (1811) a mnoho archeologických nálezov z rímskej doby na súši i na mori. Caorle je jedinečné medzi strediskami severného Jadranu, pretože je to v prvom rade mesto s vlastnou kultúrou, históriou a tradíciami regiónu Veneto. Pred pár rokmi ma jedna známa ukecala, aby som jej robil partnera na dovolenke, namiesto jej mamy, ktorá si dva dni pred odchodom do Talianska pošramotila nohu a nemohla cestovať. Vierka vedela, že nikto iný z jej okruhu známych nedokáže zareagovať na takú lastminutovku, okrem mňa. Napriek tomu, že mám zásady (niekedy ich treba porušiť, aby sa človek uistil, že sú správne) dal som si 30 ročné plavky do batoha, nechal doma obľúbenú karimatku a vyrazil na dovolenku do Caorle. Spať na pružinovej posteli v hotelovej izbe s klímou. Brrrr!!! Však Vierka mi je doposiaľ zaviazaná, že nemusela ostať doma. Sama by vraj nikam nešla. Mne sa nakoniec toto polehávanie na piesku a kúpanie s peknou kamarátkou celkom zapáčilo. Prvý krát v živote som zažil ten pocit manekýnov z reklamy - očarujúci plážový svalnáč (v tridsať ročných plavkách). Niektoré časti na mojom tele opálilo slnko úplne po prvý krát, pritom plavky ostávali stále na svojom mieste. Od tejto radostnej dovolenky vždy, keď počujem Caorle, dodávam "moja jediná dovolenka po taliansky".

Pláže v Caorle

Caorle ponúka svojim návštevníkom tri rôzne pláže. Jedna je blízko starého mesta. V stredisku sa nachádzajú väčšinou hotely. Nedávno postavený prístav Porto Santa Margherita je zvlášť vhodným miestom na dovolenkovanie pre tých, čo pricestujú loďou. Vďaka 70.000 metrom štvorcovým, je to jeden z najväčších dokov v Európe, s miestom až pre 800 lodí. Neďaleké Duna Verde zaujme ultra modernou rezidenčnou štvrťou. Caorle sa môže pochváliť celkom pätnástimi kilometrami zlatistej pláže s jemne sa zvažujúcim dnom a s plným plážovým servisom, spĺňajúcim všetky požiadavky; lehátka, slnečníky, prezliekacie kabínky, sprchy, stanice rýchleho občerstvenia. Zažite to vzrušenie z pozorovania pláže v Caorle - tenkej žltej línie pobrežia ako sa topí do vody, kým hranica medzi pevninou a morom takmer pomaly mizne.

Krásy lagúny

Caorle
Krásy Caorle
Menej známy román Ernesta Hemingwaya "Cez rieku a pod stromy", obsahuje úryvky z poézie a vizuálny dopad, ktorý popisuje jedinečnosť prírodného prostredia, flóru a faunu tejto lokality a čaro miesta, v ktorom ticho a pokoj sú zvrchovanými pánmi a kde nič, ani plynutie času, nemôže túto atmosféru narušiť. V skutočnosti čas akoby sa zastavil ešte v lagúne, ktorá sa tiahne tisíce hektárov, akoby bezmedzná a nezničiteľná až k pobrežiu, na pláže v Caorle. Všetko je to presne tak, ako americký autor vykreslil. Kľukatý pohyb dún, pokoj slaných močiarov a pomaly sa pohybujúce vody, slamené strechy rybárskych chát a elegancia volaviek, keď sa dajú do tanca, migrujúce kŕdle vtákov na ceste do teplejších krajov. Dokonca i šepot vetra v húštinách tŕstia, za ktorým sa Hemingway ukrýval pri love. Dnes môžu byť lagúny Caorle dosiahnuté buď po mori z prístavu Falconera, alebo po zemi, po miestnej ceste, ktorá spája diaľnicu A4 s výjazdom Stino di Livenza. Pre návštevníkov, bez vlastných lodí, vychádzajú počas letných mesiacov motorové člny z rybárskeho prístavu v Caorle a mieria do krajiny kŕdľov vtákov a piesočných dún vynorených za odlivu z mora. Na obed je čas na zastávku v typických rybárskych tradičných chatách "Casoni" na ľahké jedlo z kukuričnej kaše „polenty“ s rybou.

Kľukaté uličky a námestie

„Benátky v miniatúre", ako je Caorle často nazývané miestnymi. Vhodnosť tohto pomenovania vám bude okamžite jasná, keď prejdete jeho kľukatými uličkami a uvidíte zvonicu a slnečné námestie lemované freskami, žiarivo farebné domy, také typické pre Benátky, že vám okamžite pripomínajú architektúru tohto nádherného mesta. Dekorácie spríjemnia vašu prechádzku v úzkych uličkách ako vo sne, pretože Caorle je naozaj magické. Dostanete sa do historického námorného prístavu, ktorý svojou rybárskou tradíciou hrdo odráža prastarú architektúru benátskej lagúny vďaka reštaurátorským prácam. Románska katedrála postavená, v tradičnom slohu v roku 1038 na základoch kostola z 8. storočia vystupujúca majestátne zo srdca starého mesta, je chránená pred otvoreným morom pobrežnou hrádzou. Stĺpová fasáda katedrály je rozdelená na tri časti s centrálnym portálom lemovaným dvoma reliéfmi v štýle byzantskej školy. Vo vnútri katedrály je mnoho ďalších diel byzantského architektonického umenia, vrátane slávneho Pala d'Oro z 12. a 13. storočia a v priľahlej fare z 9. storočia; sochy, sarkofágy a náhrobky z neskorého stredoveku.

Oproti katedrále stojí skvostná veža. Zvonica z roku 1100 valcového tvaru, s oknami a lodžiami, akýsi maják, sprievodca rybárov vo svojich "bragossi", typických rybárskych lodiach jadranského regiónu, s dvoma výsuvnými sťažňami. Pokračujúc pozdĺž severnej hrádze popri sochách vytesaných v skalách, sa dostanete na najvzdialenejší bod, báječnú piesočnú zátoku, kde vyrastá z malého útesu kostol Madonna Dell'Angelo s jeho osamelou zvonicou. Uctievaná v pokoji je drevená Panna s dieťaťom, ktorú sem podľa tradície, priniesol Archanjel Michael. Caorle je plné príbehov, legiend a podivuhodných anekdôt. Tí, ktorí si nájdu čas prejsť sa hodinu alebo dve s niektorým z miestnych rybárov, dozvedia sa príbehy z námorníckej minulosti, ktoré boli dedené z otca na syna v priebehu stáročí až do ich počiatkov stratených v čase. Ideálne miesto k ich počúvaniu je nepochybne starý rybársky prístav, s odleskom žiarivých farieb flotily pozostávajúcej predovšetkým z tradičných "bragossi", člnov ktoré každý deň zásobujú miestne reštaurácie čerstvými rybami a morskými plodmi.

Pohostinstvo, ubytovanie pre všetkých

Caorle je viac než len história, tradície a kultúra. Je to tiež jedno z najmodernejších turistických stredísk sústredených na severnom pobreží Jadranu. Víta návštevníkov z celého sveta, pozýva ich na návštevu jeho bohatých kultúrnych a prírodných zdrojov. Hotely sú tu v každej kategórii. Väčšina moderných prázdninových dediniek a obytných rezidencií sa nachádza predovšetkým v relaxačnom, pokojnom prostredí Duna Verde a Porto Santa Margherita. Pre večernú zábavu v meste sú elegantné kaviarne bary, pizzerie, reštaurácie a diskotéky s nádhernými terasami pri vode, s osviežujúcim nočným vánkom od mora. Pobyt v Caorle podtrhne výnimočné Taliansko ďalšou unikátnou líniou, jedinečným prírodným prostredím a všetkými vynikajúcimi spôsobmi zábavy kultúry a športu. Lietadlom, vlakom, autom, dokonca i peši - všetky cesty vedú do Caorle.

Kuchyňa s námorníckym srdcom

Námornícke srdce obyvateľov Caorle sa prejavuje celou svojou krásou v spôsobe, akým pripravujú ryby. Rybárčenie má v týchto častiach stáročnú históriu, mesto sa môže pochváliť jednou z najväčších flotíl na severe Jadranu. V priebehu doby táto tradícia bola zachovaná, ale aj posilnená a dokonca aj dnes možno tvrdiť, že rybolov hrá dôležitú úlohu v každodennom živote Caorle. Vracajúce sa rybárske lode, vykládka rýb a návšteva trhu sú zážitkom pre návštevníkov. Vynikajúce jedlá budú neskôr ochutnávať pohodlne sediac v niektorej z mestských reštaurácií. Medzi najznámejšie jedla patria grilované čerstvé ryby, chutné a aromatické, rovnako ako vynikajúce morské plody všetkého druhu a všetko tradične sprevádzané skvelými originálnymi vínami z regiónu Lison - Pramaggiore.

Šport

Pre milovníkov kultúry je Caorle známe ako "Benátky v miniatúre". Aktívne založení ho poznajú ako "mesto športu". Vďaka množstvu a kvalite športových zariadení, ktoré mesto ponúka záujemcom o udržanie sa vo forme. V ponuke je široká škála činností vrátane atletiky, tenisu, windsurfingu, plachtenia, golfu a minigolfu, basketbalu, volejbalu a ešte oveľa viac. Medzi týmito zariadeniami sú moderné "Palamare" a "Palaexpomar"; športové centrá, ktoré sú nielen dobre vybavené, ale tiež ponúkajú služby na vysokej profesionálnej úrovni. Tím zamestnancov sleduje a pomáha klientom po celú dobu. Verejný futbalový štadión, tenisové kurty, olympijské bazény, 9 - jamkové golfové ihrisko a dva prístavné doky, "Marina 4" a "All'Orologio", ktoré môžu hostiť viac ako dvetisíc lodí a sú vybavené splniť aj najnáročnejšie rekreačné požiadavky plavby. Všetky zariadenia sú organizované tak, aby mohli hostiť športové akcie na medzinárodnej úrovni. Najslávnejšia je nepochybne námorná regata, so štartom aj cieľom v Porto Santa Margherita a s obratom na ostrovoch Tremiti. Ale existuje mnoho ďalších dôvodov, prečo je Caorle známe ako "mesto športu". Napríklad, zdravé ovzdušie, obrovské rozlohy jemného piesku a bujná vegetácia, ktoré ho obklopujú, všetky prírodné prvky, ktoré tvoria ideálne miesto pre fyzické cvičenia a udržiavanie kondície, najmä počas mesiacov marec, apríl a máj.

Udalosti a oslavy

Okrem športových podujatí, ktoré priťahujú športovcov medzinárodného významu a davy ponúka divákov svojim návštevníkom možnosť oživiť svoju bohatú minulosť a zároveň sa baviť v sérii stále populárnych festivalov a udalostí. Prvý z nich, unikátny "Caorle vivistoria" je mimoriadna rekonštrukcia starodávnej legendy o únose benátskych neviest pirátmi v 10. storočí. Táto legenda ožíva v Caorle regatou na historických lodiach po kanáli Varroggio až do prístavu a sprievod v tradičných farebných benátskych kostýmoch v centre starého mesta. Súčasťou týchto osláv je aj "Fraima", súťaž o to, kto dorazí prvý medzi skupinami a rodinami v pretekoch na člnoch. Rybári súťažia v tom, kto do prístavu po dlhom pobyte na lagúne, ktorá slúži aj ako rybia farma (eko farma) dorazí s chytenými rybami na trh. Takže každý rok sa potom koná oslava na námestí. Je to udalosť, ktorú si nemôžeme nechať ujsť. Príležitosť prežiť ju s obyvateľmi mesta s bohatou minulosťou, ktorá siaha do čias invázie Attilu Huna na talianskej pôde. Je potrebné spomenúť ďalšie akcie pre malých aj veľkých. Napríklad, zábavný park so svojou slávnou jazdou inšpirovanou hudbou z operety, "Cavallino Bianco". Vodné show. Ďalšia neobvyklá iniciatíva stojí za zmienku; "Scoglieraviva" autentická open - air galéria v ktorej môžu všetci obdivovať umelecké diela svetovo preslávených umelcov vytesané do skalnatých hrádzí chrániacich mesto. Keď sa povie dovolenka Taliansko, väčšinou sa vybaví slnko more, žltkavý piesok, záplava slnečníkov, hotely lemujúce pobrežie, zmrzlina a príjemní temperamentní obyvatelia. Caorle tento obraz napĺňa bez medzier.

Mapa Caorle


Zobraziť mapa Taliansko Veneto na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára